Mehmet Şimşek’ten şok açıklama! Memur ve emeklilere o para artık ödenmeyecek…

14 Mayıs seçimleri öncesinde memur ve memur emeklilerin oylarını almak isteyen iktidar, yaptığı zamla en düşük emekli maaşını 22 bin 17 liraya çekmişti.

Seçimlerin ardından göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarında önemli bir değişikliğe giderken, enflasyonla mücadele edebilmek için vergiler artırılmış ve çalışan ücretlerinde çeşitli değişiklikler hayata geçirilmişti.

Son yıllarda Türkiye’de görülen yüksek enflasyon, özellikle memur ve emekli vatandaşlar için Ocak ve Temmuz ayında yapılacak zamların iple çekilmesine neden oluyor.

Bu zamlarda hükümet, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan enflasyon verilerini referans alırken, bugüne kadar yapılan uygulamalarda söz konusu enflasyona “refah payı” eklemesi yapılmaktaydı.

ARTIK MEMUR MAAŞLARINA O EKLEME YAPILMAYACAK

Memur ve emekliler, TÜİK’in tartışmalı enflasyon verileri ile maksatlı şekilde fakirleştirildiklerini ve söz konusu enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını iddia ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomik sıkılaşma tedbirleri ödenecek ‘refah payı’ uygulamasını da kaldıracak.

Gazeteci Cem Küçük ile bir buçuk saat süren bir görüşme yapan ve enflasyon, dolar kuru, emekli ve memur maaşları gibi birçok alanda yapılan çalışmalar hakkında detaylar paylaşan Şimşek, Küçük’e verdiği yanıtlar ile emeklilere şok yaşattı.

Yapılan görüşmenin detaylarını TGRT Haber canlı yayınında açıklayan Küçük, Bakan Şimşek’in kendisine bu yılbaşında memurlara yönelik ‘refah payı’ uygulamasına gidilmeyeceğini söylediğini belirterek, memurlara yapılacak zam oranının yalnızca enflasyon seviyesinde olacağını duyurdu.

Memurların büyük bir bölümü, yılın ilk yarısında yapılan seyyanen zam sonrasında Temmuz ayında herhangi bir maaş artışı yaşamazken, Ocak ayında alacakları zam da TÜİK verileriyle şekillenmeye başladı.

Yılın ikinci yarısında bulunan 6 aylık enflasyonun toplamı kadar zam alacak memurlar için Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının enflasyon toplamı yüzde 25.11’e ulaştı.

MERKEZ BANKASI’NA GÖRE YIL SONU YAPILACAK ZAM ORANI NETLEŞTİ

TÜİK verilerine göre şu an itibarıyla ülkede görülen 2023 yılı enflasyonu, yılın bitimine üç ay kala yüzde 61.53’e yükselirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu ay yayımladığı Piyasa Beklenti Anketine göre yıl sonu itibarıyla görülmesi beklenen enflasyon yüzde 68,01 olarak açıklandı.

TCMB’nin belirttiği enflasyon hedefinin gerçekleşmesi, yılın geride kalan üç ayında toplamda yüzde 6.48 enflasyon görüleceği anlamına geliyor. Bir başka deyişle memurlar, bu hesaplamaya göre Ocak ayında maaşlarına toplam yüzde 31.59’luk bir zam alacak.

Şimşek’in açıklamaları bunu söylüyor olsa da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile beklenen memur zam oranının yüzde 50 seviyesinde gerçekleşeceğini duyurmuştu.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 33 BİN LİRA OLACAK”

Işıkhan, Eylül ayında yaptığı konuşmada “Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024’te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50’ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bu ifadelere karşın Işıkhan’ın geçtiğimiz aylarda en düşük emekli maaşına 1 Ekim itibarıyla zam yapılacağını söylemesi ancak hükümetin yıl sonuna kadar herhangi bir zam yapmayacağını duyurması, söz konusu açıklamalarda Şimşek’in ifadelerinin daha ciddiye alınmasına neden oldu.

Türkiye’de fiyat istikrarının yakalanması için çalışan ücretlerinde düşüş yaşanmasını hedefleyen iktidarın, seçim öncesi düşük zamlar yapması halinde sandıkta nasıl bir tepki alabileceği ise tartışmalara neden oldu.

EMEKLİ MAAŞLARI ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Bakan Şimşek ile emekli maaşları konusunda da görüştüğünü açıklayan Şimşek, emeklilere yönelik yapılacak zam oranının enflasyonun üzerinde gerçekleşeceğini duyurdu.

Şimşek, bu noktada alım güçleri giderek zayıflayan emekli vatandaşlar için seyyanen zammın gerçekleşeceğini belirtirken, söz konusu çalışmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yürütüldüğünü ve yıl bitimine kalmadan netleşeceğini açıkladı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir